Geldrop-Mierlo werkt met een systeem van tariefdifferentiatie (Diftar). De afvalstoffenheffing bestaat uit twee delen, een vast en een variabel tarief. Naast Diftar zijn er ook andere tarieven mogelijk. Binnen Diftar kunnen een aantal keuzen gemaakt worden. Aan het DGG-burgerpanel is gevraagd hoe men denkt over de tariefstelling voor afval in Geldrop-Mierlo.
DGG-burgerpanel


Maart 2025: Het DGG-Burgerpanel voor verbetering Diftar-Systeem voor afvalinzameling.

Februari 2025: Het DGG-Burgerpanel geeft een 6,3 aan het openbaar groen in Geldrop-Mierlo. Het onderhoud kan beter.
De groenvoorzieningen in de wijken en buurten zijn vaak onderwerp van gesprek. Zeker als er aanpassingen gedaan worden of als het onderhoud niet voldoet aan de wensen van de inwoners. Groen is in veel opzichten van belang voor de leefomgeving. De DGG vindt goed functionerend openbaar groen voor nu en in de toekomst belangrijk. Daarom is aan het DGG-burgerpanel gevraagd hoe men denkt over het groen en het groenbeleid in Geldrop-Mierlo.

Januari 2025: Het DGG-Burgerpanel geeft een 6,7 aan het gemeentebestuur van Geldrop-Mierlo.
Aan het burgerpanel is gevraagd wat zij weten van het gemeentebestuur en hoe zij er over denken. 50,2% van het DGG-burgerpanel geeft aan dat zijn zeer geïnteresseerd zijn in onderwerpen die te maken hebben met de plaatselijke politiek. 42,9% is tamelijk geïnteresseerd en 6,9% geeft aan nauwelijks geïnteresseerd te zijn in onderwerpen die te maken hebben met de plaatselijke politiek.

December 2024: Het DGG-Burgerpanel is over het algemeen tevreden over de onderwerpen van bevragingen en de wijze waarop de bevraging plaatsvindt.
In december evalueren we zoals elk jaar de bevragingen van het DGG-burgerpanel van het afgelopen jaar. Welke onderwerpen spraken het burgerpanel aan en welke niet. Wat vinden de leden van het burgerpanel van de omvang van de vragenlijst, de gestelde vragen, etc. Ook komt de vraag aan de orde waar de leden van het burgerpanel het volgend jaar over willen hebben.
36% van de leden van het burgerpanel geeft aan dat ze in 2024 1 tot 4 keer deelgenomen hebben aan een bevraging, 32% geeft aan 5 tot 8 keer deelgenomen te hebben en 32% heeft 9 tot 12 keer deelgenomen.

November 2024: Het DGG-Burgerpanel is van mening dat het tekort op de gemeentebegroting niet in zijn geheel doorberekend mag worden aan de inwoners.
In december heeft de gemeenteraad de verordeningen en tarieven vastgesteld. DGG is voor lage lasten voor de inwoners. Geldrop-Mierlo heeft een van de laagste lasten van de regio en dat willen we graag zo houden. Gezien de hoger wordende kosten en de verlaagde rijksbijdrage wordt het steeds lastiger om de tarieven binnen de perken te houden. Het rijk compenseert de inflatie maar deels en de gestegen kosten voor zorg worden nauwelijks aangevuld. Er moeten dus keuzes gemaakt worden. De DGG wil graag weten waar het burgerpanel voor zou kiezen en daarom zijn deze keuzes voorgelegd aan het DGG-Burgerpanel.

Oktober 2024: Burgerpanel niet tevreden over speelruimteplan: meer aandacht voor de kleine speelplekken in de wijk, die leveren meer ontmoeting op.
Aan het DGG-Burgerpanel is gevraagd hoe tevreden en is over de speelvoorzieningen in de eigen wijk.
Een groot aantal leden van het burgerpanel geven aan dat de speelvoorzieningen ernstig in kwaliteit zijn afgenomen met als resultaat dat er veel minder kinderen buiten spelen op de aangepaste speelplaatsen. Het weghalen van afscheiding heeft er toe geleid dat kleine kinderen niet meer veilig zijn doordat speelplaatsen direct aan de weg liggen op bijna alle plaatsen in de wijk.
Er wordt aangegeven dat bewoners verschillende suggesties geopperd hebben waarop de gemeente veelal antwoord met het argument dat er geen budget was. De hoofdspeelplek in de wijk is vaak leuker geworden. Echter de ondersteunende plekken zijn te ver uitgekleed. Veel kleine speelplekken brachten wijkbewoners en voorbijgangers samen. Nu wordt er nog maar weinig gespeeld. Hierdoor gaan ontmoetingen en sociale cohesie verloren.

September 2024: Burgerpanel over het algemeen tevreden over de afvalinzameling maar het is mogelijk tijd om het systeem te herzien
Aan het DGG-burgerpanel is gevraagd welk rapportcijfer men geeft aan de inzameling van afval aan huis. Gemiddeld scoort de totale afvalinzameling een 6,7. De inzameling van restafval in de minicontainer scoort gemiddeld een 6,1. De inzameling van groente-, fruit- en tuinafval (GFT) in de minicontainer scoort een 6,4. Het inzamelen van plastic verpakkingen, blik en drinkpakken (PBD) in zakken scoort een 6,9. De inzameling van oud papier en karton scoort een 7,4.
Ook is gevraagd een rapportcijfer te geven voor het afval dat de inwoners zelf weg kunnen brengen naar een verzamelcontainer of naar de milieustraat. De glasbak scoort gemiddeld een 7,4. De container voor textielinzameling scoort gemiddeld een 7,1. De milieustraat scoort gemiddeld een 5,9.

Augustus 2024: Burgerpanel verdeeld over vorm en inhoud van de gemeentelijke communicatie
De gemeente houdt op verschillende manieren haar inwoners op de hoogte over diverse onderwerpen. Hierbij valt te denken aan werkzaamheden in de openbare ruimte, bekendmakingen rond vergunningen, vergaderingen van de gemeenteraad en campagnes om bepaalde onderwerpen onder de aandacht te brengen en andere zaken.
De DGG vindt communicatie met de inwoners van groot belang. Daarom is het burgerpanel gevraagd hoe er gebruikgemaakt wordt van de verschillende gemeentelijke informatiekanalen en hoe deze informatie beoordeeld wordt.
Aan het DGG-burgerpanel is gevraagd met welke frequentie men verschillende media gebruikt om op de hoogte te blijven van wat er speelt in Geldrop-Mierlo. Middenstandsbelangen en het Eindhovens dagblad scoren hier het beste. X(Twitter) wordt het minst gebruikt.

Juli 2024: Burgerpanel vindt duurzaamheid belangrijk en heeft de eigen woning al deels verduurzaamd.
De afgelopen jaren en de komende jaren is de gemeente Geldrop-Mierlo flink aan de slag om haar inwoners en woningcorporaties te stimuleren om hun woningen te verduurzamen. Het verduurzamen van woningen is van belang om het energieverbruik terug te dringen. Dit bespaart kosten en maakt het mogelijk om steeds meer duurzame energiebronnen te gaan gebruiken. Op deze manier verbruiken we minder aardgas en kunnen woningen mogelijk op termijn aardgasvrij worden.
De gemeente vraagt haar inwoners, ondernemers en verenigingen om samen met de gemeente te verduurzamen. De fractie van de DGG is benieuwd hoe het burgerpanel aankijkt tegen verduurzamen in het algemeen en de verduurzaming van de eigen woning specifiek.

Juni 2024: Burgerpanel tevreden over de huidige evenementen alhoewel er aan geluidsoverlast wat te verbeteren valt en er meer variatie mag zijn.
Op dit moment is de gemeente bezig met het actualiseren van het evenementenbeleid. Evenementen dragen bij aan meer levendigheid, sociale cohesie en verbondenheid binnen onze dorpskernen. Om ervoor te zorgen dat deze evenementen plezierig zijn voor bezoekers, organisatoren en omwonenden is een gemeentelijk evenementenbeleid van belang. Binnenkort gaat de DGG haar standpunt bepalen ten aanzien van de nieuwe evenementenbeleid.
Daarom heeft de fractie van de DGG het burgerpanel een aantal vragen voorgelegd over de huidige evenementen in Geldrop-Mierlo, tevens is gevraagd wat de mening van de leden van het burgerpanel is over de aard en omvang van de evenementen of de leden nog aanbevelingen hadden voor het nieuwe evenementenbeleid of evenementen in Geldrop-Mierlo in het algemeen.

Mei 2024: Burgerpanel kritisch op besparingsmaatregelen en lastenverzwaring.
In het licht van de financiële uitdagingen waarmee Nederland geconfronteerd wordt, zien gemeenten zich genoodzaakt om in 2025 en de volgende jaren aanzienlijke maatregelen door te voeren. In Geldrop-Mierlo is er een dreigend tekort van enkele miljoenen op de begroting.
Het doel van de maatregelen moet niet alleen zijn om het hoofd boven water te houden, maar ook om ruimte te creëren voor noodzakelijke investeringen in een veerkrachtige en duurzame toekomst voor alle inwoners.
In het licht van deze situatie is aan het DGG-burgerpanel gevraagd welke maatregelen men zou nemen of waar men meer inkomsten zou genereren om te komen tot een sluitende begroting.

April 2024: Beschikbaarheid, ouderenhuisvesting en betaalbaarheid moeten prioriteit krijgen in het programma wonen.
Wonen is een essentieel aspect van ons leven, en het beïnvloedt op vele manieren onze kwaliteit van leven. Daarom gaat het Burgerpanel in april 2024 over het Programma Wonen voor onze gemeente. Wat vinden de leden van het burgerpanel belangrijk? Hoe moet de woningvoorraad er in onze gemeente uitzien? Voor wie moeten we bouwen? Dat zijn belangrijke vragen. Er zijn veel prioriteiten waaraan we willen voldoen dus moeten we keuzes maken. Daarom zijn de keuzes die in het Programma Wonen voor onze gemeente gemaakt kunnen worden voorgelegd aan het DGG-burgerpanel.
