Nieuws

Nieuwbouw van meerdere scholen in Mierlo en Geldrop vanaf medio 2026

scholen_geldrop_mierlo

Vier scenario's voor Mierlo

In 2022 werden enkele tijdelijke schoollokalen geplaatst aan de rand van de wijk Luchen in Mierlo voor basisschool 't Schrijverke. Vraag is hoe lang deze blijven staan. Wethouder Frans Stravers van onderwijs legt uit.

"Er is besloten dat deze maximaal vijf jaar mogen blijven staan. We zijn samen met de schoolbesturen druk doende met de keuze uit vier scenario's voor het primair onderwijs in Mierlo en hoe deze toekomst eruit ziet. Daarnaast  willen we in het eerste kwartaal van 2024 het onderzoek naar de nieuwe buurtindeling afronden. Om vervolgens een beluit te nemen over de nieuwe indeling van de wijken. Daarna kan de informatie naar het CBS die ons kunnen vertellen hoe de demografie eruitziet per wijk. Op basis van het gekozen scenario kunnen we besluiten welke scholen we gaan vernieuwen, verbouwen of nieuwbouw gaan plaatsen. Op de nominatie staan in ieder geval de Kersentuin en Puur Sang locatie Loeswijk. Ook het samenvoegen van scholen wordt niet uitgesloten."

Uitvoering na 2026

De uitvoering zal, als alles vlot verloopt, in na 2026 plaatsvinden waarna ook de noodlokalen bij 't Schrijverke weg zouden kunnen. De nieuwe schoolgebouwen worden ook voorzien van huisvesting voor kinderopvang en voor functies voor de wijk zoals bijvoorbeeld ontmoeting of een wijkvereniging. Waar de nieuwe scholen in Mierlo precies komen te staan is nog niet bekend. Uit de vier opgestelde scenario's wil de gemeente samen met de schoolbesturen nog dit jaar een keus maken die verder uitgewerkt gaat worden tot een definitief plan.

Scholen in Geldrop

Ook in Geldrop liggen plannen voor de herbouw van basisscholen. Plannen voor de Skandiascholen zijn al in een ver gevorderd stadium. Voor de van der Puttschool moet nog een nieuwe locatie worden aangewezen.  En er zijn ideeën voorde Jozefschool die momenteel nog uit twee gebouwen bestaat. Hier liggen vele kansen aldus Stravers. "Hier kunnen we de hele omgeving aanpakken inclusief de twee schoolgebouwen, het kerkplein, Josephinehof  en de parochietuin. Deze plannen zijn nog in een pril stadium van voorbereiding en staan op de rol voor na 2026. Ook een hele mooie ontwikkeling voor het primair onderwijs in Geldrop."