Nieuws

Moeite met het betalen van uw energierekening? De gemeente kan u helpen!

frans

Het sociale gezicht van onze gemeente.

De DGG is voor het behoud van het sociale gezicht van onze gemeente. Dit geldt zeker ook voor de aanpak van de armoedebestrijding. Meer dan een half miljoen Nederlanders leeft in energiearmoede. Het zijn vooral huurders die kampen met energiearmoede. Mensen die in energiearmoede leven hebben zo’n hoge energierekening dat hun inkomen te laag is om de rekening te betalen. Meestal moet je extreme maatregelen nemen om betaalproblemen te voorkomen. Zoals de verwarming niet aan zetten, met dikke winterkleding aan in huis, wollen dekens of bubbeltjesplastic voor de ramen, en geen warm water gebruiken. Doordat de gasprijzen explosief gestegen zijn, zijn de problemen nog groter geworden

Verwarming van je huis is de grootste kostenpost.

Verwarming van je huis is de grootste kostenpost op je energierekening. Gemiddeld bijna de helft (47%), maar in slecht geïsoleerde huizen is dat nog meer. Uit onderzoek van TNO blijkt dat energiearmoede het meeste voorkomt in de slechtst geïsoleerde woningen (met energielabel E, F of G). Het belangrijkste om energiearmoede te bestrijden is huizen goed isoleren. Hoe beter je huis geïsoleerd is, hoe minder je de verwarming hoeft aan te zetten. Daarom heeft de DGG in het doelstellingenakkoord voor de komende vier jaar opgenomen dat een groot deel van de huurhuizen in Geldrop-Mierlo door de woningbouwcorporaties geïsoleerd moet gaan worden zodat ze opgekrikt worden naar energielabel A.

Directe hulp van de landelijke overheid en de gemeente.

Er gaat tijd overheen voordat alle (huur)woningen goed geïsoleerd zijn. En nu zijn de energieprijzen hoog. De overheid en dus ook Geldrop-Mierlo neemt daarom nu maatregelen om mensen te helpen:

Alle Nederlanders krijgen een extra korting op de energiebelasting. Gemiddeld is de korting ongeveer €400. De korting krijg je bij je jaarlijkse eindafrekening. De btw op energie is per 1 juli 2022 voor 6 maanden van 21% naar 9%. Hierdoor zal de energierekening met 10% dalen. Voor een huishouden met een gemiddeld verbruik scheelt dit ongeveer €20 per maand.

Mensen met een laag inkomen (tot ongeveer 120% van het sociaal minimum) kunnen €1.300 energietoeslag aanvragen bij de gemeente om de energierekening mee te betalen. Bijstandsgerechtigden ontvangen dit bedrag automatisch. Anderen moeten dit zelf aanvragen bij de gemeente. Dat geldt ook voor gepensioneerden met alleen AOW en zelfstandigen met een laag inkomen.

Mensen in slecht geïsoleerde huizen kunnen bij de gemeente om hulp vragen bij energiebesparen. Het gaat dan om advies van een energiecoach en kleine aanpassingen in huis, zoals tochtstrips en radiatorfolie. Kijk op www.geldrop-mierlo.nl voor meer informatie.