Nieuws

De afgelopen weken zaten vol duurzaamheidsactiviteiten.

duurzaamheid

Gratis bomen en struiken.

“De afgelopen weken hebben we de duurzaamheid in Geldrop-Mierlo een behoorlijke impuls gegeven.” Aan het woord is duurzaamheidswethouder Frans Stravers van de DGG.

Op 18 februari was Frans Stravers aanwezig bij de uitgifte van gratis bomen en struiken door de IVN. Hij ontving uit handen van de voorzitter van het IVN-Geldrop de eerste boom die hij, zoals hij vertelde, ook meteen ter vervanging van een aantal tegels in zijn tuin heeft geplant. Op de website van het IVN stond te lezen: “Gratis bomen en struiken ophalen op Open Dag. IVN Geldrop doet mee aan het project Plan Boom om mensen meer bewust te maken van het belang van groen in de directe woonomgeving. Als deelnemer van deze actie mogen we 250 bomen en struiken gratis uitdelen. Veel ruimte in de tuin is niet nodig.” Veel mensen hadden de oproep gelezen en al voor 10 uur stond er een mooie rij wachtenden. Deze rij wachtende zorgde er voor dat iedereen maar 1 boompje mocht meenemen. Dat was een goede zet want aan het eind van de ochtend was de voorraad helemaal op.

Nieuwe website.

Op 1 maart heeft de gemeente Geldrop-Mierlo de spiksplinternieuwe duurzaamheidswebsite gelanceerd (www.geldropmierloduurzaam.nl). De website staat vol met informatie en praktische tips over verduurzaming. In duidelijke taal wordt uitgelegd wat de mogelijkheden zijn voor mensen die hun huis willen isoleren, waarom het belangrijk is dat inwoners ook meedenken over voldoende afwatering bij hevige regenval en waar mensen terecht kunnen die moeite hebben met het betalen van de energierekening. Ook staat er een handige lijst op met alle subsidies en leningen die inwoners kunnen aanvragen als ze zelf aan de slag willen. De DGG wil verduurzamen samen met de inwoners oppakken. Niet dwingen maar verleiden is het motto. Samen zijn we duurzaam door te blijven vertellen waarom verduurzaming aantrekkelijk is voor alle inwoners en dat vele kleine stappen samen grote impact kunnen hebben.

Postcoderoosproject.

Op 3 maart heeft DGG-wethouder Frans Stravers in het kader van de kick-off van het postcoderoosproject in de Coevering een bord in de hal van de sporthal geplaatst dat aangeeft dat het dak van de sporthal in gebruik is voor het postcoderoosproject. Mensen die wonen in de buurt van Sporthal de Coevering kunnen investeren in zonnepanelen op het dak van de accommodatie. De gemeente stelt het dak beschikbaar en de energiecoöperatie morgen groene energie installeert en financiert de zonnepanelen. “De huidige tijd vraagt om innovatieve oplossingen. Ik ben trots en blij dat onze lokale bedrijven hier over nadenken en dat de gemeente hen op deze manier bij kan helpen”, aldus wethouder Frans Stravers. Mensen wonend in postcodegebieden 5664, 5665, 5666, 5667 en 5731 hebben certificaten van de zonnepanelen gekocht en vormen samen de coöperatie.

1600 bomen planten.

Op 4 maart tenslotte heeft Wethouder Stravers in het kader van de actie “Plant boom” samen met het IVN de eerste van maar liefst 1600 jonge bomen en struiken geplant aan het Queensvenpad in Geldrop. Een project mooi project vóór en door inwoners. Enthousiast samenwerken maakt Geldrop groener en gezonder en geeft de biodiversiteit een boost. De DGG-wethouder was blij verrast door het grote aantal inwoners dat was af gekomen op de oproep van het IVN om te helpen bij het planten van de bomen. Plan Boom is een actie waarmee natuurorganisaties in Nederland binnen vier jaar 10 miljoen extra bomen willen planten om ontbossing tegen te gaan.

Al met al heeft de duurzaamheid in Geldrop-Mierlo een goede impuls gehad de afgelopen weken. Maar we zijn er nog lang niet. Ook de komende jaren zal de duurzaamheid op de agenda van de DGG en dus van de gemeente politiek blijven staan. Maar belangrijker nog we blijven inwoners verleiden om van Geldrop-Mierlo een duurzamere gemeente te maken.