Nieuws

Burgemeester hangt nestkastjes op bij de Nutsschool Benedenbeekloop tijdens kennismakingstour met fractie van de DGG.

nest1

Op zaterdag 7 maart is de fractie van de DGG samen met de nieuwe burgemeester van Geldrop-Mierlo, Jos van Bree, op kennismakingstoer geweest door Geldrop. Er werd op de fiets een bezoek gebracht aan het St. Anna Ziekenhuis waar het gezelschap een rondleiding kreeg over de functieafdeling. Daarna ging de reis naar tennisvereniging de Mast waar de nieuwe accommodatie werd bezichtigd.

De reis werd vervolgd in de natuur bij Hengelsportvereniging De IJzerenMan waar een aantal sportvissers lieten zien hoe zij omgaan met de natuur. De tour werd vervolgd bij Volkstuinvereniging De verloren Kost. Hier kreeg de burgemeester te zien hoe op een creatieve manier in samenwerking met andere verenigingen de toegang tot het terrein verbetert gaat worden. Na een tussen stop bij de Speel-o-theek Geldrop gevestigd in Accommodatie de Prell in het centrum van Geldrop kwam het gezelschap aan bij de het eindpunt van de tocht, de Nutsschool aan de Benedenbeekloop. Hier stonden twee kleuters en een leerkracht van de school de groep al te wachten.

nest 2

Natuurlijke bestrijding processierups

In het kader van de bestrijding van de processierups rond de school heeft de DGG 12 nestkastjes geschonken aan de school. De nestkastjes zijn door leden van de DGG zelf gefabriceerd van afvalhout.

De eikenprocessierups zorgt in de lente en zomermaanden voor veel overlast. Het is een vervelend insect voor mensen, omdat hij brandharen heeft. Deze haren worden bij bedreiging afgeschoten en kunnen jeuk, uitslag, zwellingen en rode ogen veroorzaken.

Een groot aantal vogels vindt de eikenprocessierups helemaal niet vervelend. Dit komt omdat zij hem graag opeten. Vogels hebben ingenieuze manieren ontwikkeld om de rups te ontdoen van zijn brandharen. Het aantrekken van deze vogels dus zeker een goede natuurlijke bestrijdingsmethode om overlast van de processierups in de omgeving van de school te voorkomen.

Onder de toeziende blik van de twee kleuters, die zelf twee nestkastjes hadden uitgezocht die de burgemeester moest op hangen, ging het gezelschap aan de gang. Eerst moest bepaald worden aan welke kant van de boom het kastje moest komen. Vervolgens ging de burgemeester aan de slag en met speciale spijkers (zodat de boom geen schimmelinfecties kon oplopen) werden er twee nestkastjes op gehangen.

nest 4

Natuurproject

In het kader van het natuurproject in de onderbouw worden in de komende tijd de overige 10 door de DGG geschonken nestkastjes rond de school opgehangen. Op deze wijze wil de fractie van de DGG actief bijdragen aan de natuurlijke en duurzame manier van het bestrijden van de processierups in het gebied rond de school waar dit van groot belang is.