Nieuws

Zonnebloem Geldrop, Brabants Landschap en Democratische Groepering Geldrop realiseren boomgaard op Gijzenrooi.

zonnebloem

Er waren 50 bomen nodig.

Als aandenken aan het 50-jarig bestaan van Zonnebloem Geldrop is er op 18 januari j.l. een boomgaard met oude fruitrassen aangeplant: appels, peren, kersen en noten. Het initiatief komt van Zonnebloemvrijwilliger Ger Jansens, die ook vrijwilliger bij Natuurwerkgroep Stratum DDW is. Zonnebloemleden konden, mede door sponsering van bakkerij Godfried de Vocht, een boom kopen voor een aantrekkelijke prijs. Er zouden 50 bomen verkocht moeten worden om de boomgaard te kunnen verwezenlijken. Dat leek niet haalbaar, de teller bleef steken op 40 bomen.

edit

DGG trakteert op erwtensoep

Frits van den Eijnden, lid van de lokale politieke partij DGG hoorde van het project en vroeg aan de Zonnebloem of leden van de DGG ook een boom konden sponseren. Toen bleek dat dat mogelijk was, kochten tien leden van de DGG ieder een boom. Het aantal van 50 bomen werd hierdoor gehaald. Brabants Landschap, de eigenaar van het terrein, heeft een perceel op de Gijzenrooise Zegge ter beschikking gesteld waar de boomgaard gerealiseerd kon worden. Als datum voor de aanplant werd gekozen voor dinsdag 18 januari. Op die dag staken enkele mensen van Brabants Landschap hun schop in de grond en werden de bomen geplant.

De vrijwilligers die aan het werk waren, werden door de Zonnebloem voorzien van worstenbrood en door de DGG getrakteerd op erwtensoep. Het is te hopen dat de bomen in de toekomst veel vruchten zullen dragen, waar iedereen van mag genieten maar zeker ook de vogels. Deze boomgaard wordt geregistreerd door de Universiteit van Wageningen, die ook in de toekomst de groei en bloei in de gaten zal houden.

Ook Mierlose Zwarte

Ook de Stichting Behoud Nederlandse fruitboomrassen is hierbij betrokken. Om de bomen in goede conditie te houden zullen zij ieder jaar deskundig gesnoeid moeten worden. Het eerste jaar zal de bomenkweker, die de bomen geleverd heeft, dit doen. Later zullen een aantal vrijwilligers die bij aanplant betrokken zijn een snoeicursus bij de bomenkweker gaan volgen. Zij zullen eerst onder toezicht van de kweker en later zelfstandig de bomen snoeien. De Zonnebloem Geldrop bedankt Brabants Landschap, bakkerij Godfried de Vocht en de Democratische Groepering Geldrop, maar zeker ook de Zonnebloemgasten en vrijwilligers die ervoor zorgden dat dit project tot stand kwam. De officiële “opening” zal, als de corona maatrelen het toelaten begin maart plaatsvinden.    

De DGG heeft contact gezocht met de werkgroep Mierlose Zwarte Kersen om de verbinding met Mierlo te zoeken. Inmiddels is er de definitieve toezegging van de dat zij 3 boompjes schenken. De Mierlose Zwarte zullen begin maart 2023 geplant kunnen worden.