Standpunten

Voor de DGG is de ontwikkeling van sterke wijken een van de hoekstenen van haar programma.

wijken

Sterke en leefbare wijken

Sterke en leefbare wijken vormen volgens de DGG de ruggengraat van een gezonde samenleving. Deze wijken zijn meer dan alleen verzamelingen van huizen en straten; ze zijn de hoekstenen van gemeenschappen waar mensen wonen, werken, leren en samenkomen. Het creëren en onderhouden van sterke leefbare wijken is van cruciaal belang voor het welzijn van de inwoners en de algehele kwaliteit van leven binnen onze gemeente. Om deze reden vindt de DGG de ontwikkeling van de wijken in onze gemeente van groot belang.

Verbondenheid en voorzieningen

Een essentieel kenmerk van sterke leefbare wijken is dat ze een gevoel van gemeenschap bevorderen. Mensen voelen zich verbonden met hun buren en hebben een gevoel van betrokkenheid bij het welzijn van de wijk als geheel. Dit gevoel van gemeenschap wordt vaak versterkt door gemeenschappelijke voorzieningen zoals parken, speeltuinen, buurthuizen en lokale winkels. Deze plekken fungeren als ontmoetingspunten waar mensen samenkomen, relaties opbouwen en ondersteuning vinden in tijden van nood. De DGG is voorstander van een wijkaccommodatie in elke wijk om wijkactiviteiten en ontmoeting te bevorderen.

Een ander belangrijk aspect van sterke leefbare wijken is de beschikbaarheid van voorzieningen en diensten die de behoeften van de bewoners vervullen. Dit omvat toegang tot gezondheidszorg, onderwijs, recreatieve activiteiten en werkgelegenheid. Wanneer deze voorzieningen binnen handbereik zijn, wordt de levenskwaliteit van de bewoners verbeterd en worden kansen voor persoonlijke en professionele groei vergroot. Bovendien dragen goed onderhouden openbare ruimtes, zoals groene zones en wegen en voetpaden, bij aan een gezonde levensstijl en het welzijn van de gemeenschap als geheel. DGG is daarom van mening dat we het voorzieningen niveau in alle wijken op peil dienen te houden. We kijken hierbij niet alleen naar het centrum maar juist ook daarbuiten.

Veiligheid en duurzaamheid

Een ander belangrijk aspect van sterke leefbare wijken is veiligheid. Wanneer mensen zich veilig voelen in hun omgeving, zijn ze meer geneigd om deel te nemen aan gemeenschapsactiviteiten en bij te dragen aan het algemene welzijn van de wijk. Dit vereist een effectieve samenwerking tussen inwoners, de gemeente en de handhavingsorganisatie om criminaliteit te voorkomen en een gevoel van veiligheid te handhaven. DGG is voor de uitbreiding van de handhaving in onze gemeente.

Duurzaamheid speelt ook een cruciale rol in het creëren van sterke leefbare wijken. Dit omvat niet alleen milieuvriendelijke initiatieven zoals groene energie, isolatie, zonnepanelen en Diftar voor afvalscheiding, maar ook het bevorderen van sociale en economische duurzaamheid. Sterke leefbare wijken streven naar inclusiviteit en gelijkheid, waarin alle bewoners gelijke kansen krijgen en worden ondersteund, ongeacht hun achtergrond of sociaaleconomische status. DGG is voorstander van hulp op maat. Zowel op sociaal economisch vlak als in het kader van de duurzaamheid. Onderdeel hiervan is het verlagen van de energielasten en snelle schuldhulpverlening zonder bureaucratie.

Integrale benadering nodig

Het bevorderen van sterke leefbare wijken vereist een integrale benadering waarbij verschillende belanghebbenden samenwerken. Dit omvat de gemeente, welzijnsorganisaties, bedrijven en individuele inwoners. Door samen te werken aan gedeelde doelen zoals het verbeteren van voorzieningen, het vergroten van veiligheid en het bevorderen van gemeenschapsbetrokkenheid, kunnen zij een positieve impact hebben op het leven van mensen in de wijk. DGG is voorstander van een integrale gebiedsgerichte aan pak voor elke wijk. Geen eenheidsworst maar een programma afgestemd op de behoeften van de wijk. Hierbij kijken we niet alleen naar de situatie van vandaag maar bezien we ook wat we nu kunnen doen om vraagstukken in de toekomst te voorkomen.

In conclusie, sterke leefbare wijken zijn essentieel voor het welzijn van individuen en de algehele kwaliteit van leven binnen een samenleving. Door het bevorderen van gemeenschapsbetrokkenheid, het bieden van toegang tot voorzieningen en diensten, het handhaven van veiligheid en het streven naar duurzaamheid, kunnen wijken bloeiende gemeenschappen worden waar mensen met trots kunnen wonen en leven. Het investeren in de ontwikkeling en het behoud van sterke leefbare wijken is daarom van vitaal belang voor het bouwen van een gezonde en veerkrachtige samenleving. Voor de DGG is wijkontwikkeling een hoeksteen van haar programma. De komende jaren zal dit voor alle wijken vorm krijgen als het aan de DGG ligt.