Nieuws

DGG bijzonder verheugd met de aankoop van Pali. Eindelijk een einde aan de overlast.

Aankoop Pali Geldrop

Van oudsher was het slachthuis een behoorlijke bron van stankoverlast

Afgelopen week heeft de gemeenteraad het raadsvoorstel wat voorziet in de aankoop van de opstallen van de Pali-groep ofwel het slachthuis Geldrop unaniem aangenomen. Daarmee verdwijnt het slachthuis definitief uit Geldrop-Mierlo.

Van oudsher was het slachthuis een behoorlijke bron van stankoverlast die sinds de overname door de PALI-groep in 2016 is uitgegroeid tot een onaanvaardbaar niveau op het gebied van stank en lawaai. Overlast die vooral door de drie omliggende wijken dagelijks en voortdurend ervaren werd. Het is nauwelijks voor te stellen hoe het is om te leven in de dagelijkse geur van slachtactiviteiten en dat heeft zich ook geuit in de vorming van een heus Buurtcomité in 2016. Een buurtcomité wat in een mum van tijd gesteund werd door honderden huishoudens in een cirkel rondom het slachthuis. Een buurtcomité met een bestuur wat zich in eerste instantie vooral richtte op de PALI-groep maar gaandeweg het contact hiermee verloor door het simpele feit dat de overlast ondanks de maatregelen die Pali nam alleen maar toenam.

Een constructief traject met een positief resultaat voor veel inwoners van Geldrop-Mierlo.

Natuurlijk hebben we als DGG het Buurtcomité van dichtbij gevolgd en dat heeft ons als DGG niet onberoerd gelaten. We hebben het tegengaan van overlast door bedrijven zelfs als speerpunt benoemd in ons partijprogramma en zijn als DGG gezamenlijk met het Buurtcomité gaan optrekken. We hebben meerdere malen vragen aan het College gesteld. Aangedrongen op concrete acties in de vorm van controles en handhaving. We hebben samen met inwoners metingen uitgevoerd. We hebben onderzoeken gevraagd, en gekregen, naar de beleving van mensen in de woonomgeving en gezien de uitkomst daarvan gevraagd om onderzoeken op te starten naar stopzetting of verplaatsing van de slachtactiviteiten aldaar.

De DGG heeft het probleem op de politieke agenda weten te krijgen en de gemeenteraad heeft dit gelukkig omarmd, door bijvoorbeeld onderzoeken en controles te ondersteunen. De DGG is dan ook blij verrast dat de PALI-groep in het vroege voorjaar met een fantastisch aanbod naar de gemeente kwam: “U kunt, zo u wilt, het slachthuis met alles wat erbij hoort kopen”, aldus Pali.

Als DGG zagen we dat als een unieke, maar tevens éénmalige, kans om een enorme stap te zetten in verbetering van de leefomgeving van een drietal grote wijken rondom deze locatie. Daarom heeft de DGG het voorstel tot aankoop dan ook bijzonder graag en volmondig gesteund en de overige partijen gelukkig ook.

Natuurlijk gaat deze aankoop geld kosten, en niet zo’n beetje, en dat blijft altijd lastig in financieel onzekere tijden. Maar de financiering kan de eerste jaren betaald worden vanuit de reserves die we opgebouwd hebben en gelukkig is de vraag naar bedrijfsruimte enorm zodat het financieel perspectief op termijn wellicht beter is dan nu wordt aangegeven. Dat er door de aankoop bedrijfsgrond vrij komt ziet de DGG als een kans. De DGG roept het college daarom dan ook op om er voor te zorgen dat het opnieuw inzetten van dit deel van het bedrijventerrein Emopad op een slimme manier gebeurd zodat we aan de ene kant zo veel mogelijk ondernemers in onze gemeente kunnen accommoderen en aan de andere kant de businesscase zo veel mogelijk rendement geeft.

DGG-wethouder Frans Stravers heeft bevestigd dat de gemeente nu kan bepalen wat er wel of niet terugkomt op de plek van de slachterij. “Pali had allerlei ontheffingen, die krijgt een nieuwe eigenaar niet. Er mogen alleen bedrijven terugkomen die geen overlast voor de omgeving veroorzaken.”

Frans Stravers heeft goede hoop dat het aankoopbedrag grotendeels kan worden terugverdiend. “Er liggen twee aansluitingen op het stroomnet en dat maakt het terrein interessant. Bovendien ligt het vlakbij de oprit naar de snelweg A67”.

Wethouder Frans Stravers gaat samen met de gemeentelijke organisatie zijn uiterste best doen om een goede en rendabele invulling voor deze bedrijfslocaties te realiseren. Hij bedankt alle medewerkers en inwoners die een bijdrage hebben geleverd aan dit proces. En hij bedankt ook  Pali voor een constructief traject, met een positief resultaat voor veel inwoners van Geldrop-Mierlo.