Nieuws

Frits van den Einden: Tradities waar blijven ze?

In het verleden waren er in elk gehucht, dorp of stad wel een aantal tradities die te maken hadden met geloof, gewoontes, sportbeoefening of uit overlevering. We denken dan misschien meteen aan processies binnen het geloof, oogstfeesten, een viering of gewoon een gebruik dat al jaren lang plaatsvindt. Maar de simpelste dingen zoals kaarsjes uitblazen op je verjaardag, oliebollen bakken op oudejaarsdag, beschuit met muisjes serveren bij een geboorte. Het zijn allemaal tradities waar we niet bij stil staan en gewoon in de samenleving horen.

Allemaal tradities die voornamelijk in gezinsverband of met familie gevierd worden. Er zijn echter veel gebruiken waar de hele samenleving of in ieder geval grote groepen van onze samenleving plezier aan beleeft. Te denken valt aan de viering van oud op nieuw, carnaval, Pasen (paaseieren zoeken), kermis, braderie, voetbaltoernooi, vendelgroet brengen door gildes, nachtmis bezoeken met Kerstmis, Kerststal en Kerstboom zetten, Dodenherdenking, Bevrijdingsdag, Koningsdag, Sinterklaas, veemarkten enz.enz.

Met het ontstaan van onze multiculturele samenleving zijn daar ook weer tradities bijgekomen zoals het Suikerfeest, Islamitischnieuwjaar, Offerfeest, Chineesnieuwjaar, Chineesdrakenfeest enz.

Ook waaien er zo nu en dan tradities over vanuit de VS, zoals Halloween. Als de commercie dollar tekens ziet komt er zo een traditie bij. Bij ons was dat Allerheiligen en werd in stilte gevierd uit respect voor overledenen. Nu moet het uitbundig gevierd worden met verkleedpartijen en spookruimtes noem maar op.

Vele oude gebruiken zijn in de loop der jaren verdwenen. Bijvoorbeeld door in de katholieke kerk, weinig belangstelling, openingstijden van winkels, geen organisatoren of bezuinigingen. Helaas is dit ook het geval binnen onze gemeente.

Vroeger was er een aparte kermis op Zesgehuchten. De kermis in het Centrum was tegelijkertijd met die op Braakhuizen. Gezellig was dat op en neer van Braakhuizen naar het Centrum via de Sluisstraat en de Molenstraat.  Je kwam daar ook nog bedelaars tegen zittend op de grond of op een aftands karretje, soms durfde je er bijna niet langs te lopen.

De kermis op Zesgehuchten is al lang verdwenen en niet lang daarna volgde die van Braakhuizen.

Met Koninginnedag (later Koningsdag) was er ook een kermis in het Centrum. Ja, WAS, want met ingang van 2017 is er geen voorjaarskermis meer die rond Koningsdag plaats vond.

De voorjaarskermis is van de evenementenkalender verdwenen vanwege de geringe belangstelling. Waar eerst de wedstrijdspeaker van de Rond van Geldrop, die ook niet meer bestaat, door de kermismuziek klonk blijft het nu stil.

Jammer, misschien kunnen we op Koningsdag in het kasteel een pianoconcert bezoeken, maar dat is toch even net iets anders dan een kermis.

Natuurlijk is niet alles wat er vroeger was beter, maar ik denk dat het belangrijk is om zoveel mogelijk dergelijke tradities in stand te houden.  Ook omdat tijdens een evenement zoals een kermis bevolkingsgroepen vermengen en daardoor verdraagzamer worden.

Gelukkig wordt de zomerkermis uitgebreid richting de Meent dus wie weet wordt het toch weer zo gezellig als van ouds.

Oh ja, met carnaval is er per kern een traditionele sleuteloverdracht tussen de gemeente en de carnavalsverenigingen laten we alvast beginnen om die in stand te houden, dan komt vast alles goed. ALAAAAF.