Nieuws

Er kan er maar één de lijstduwer zijn.

Het fenomeen van de lijstduwer is genoegzaam bekend. De lijstduwer staat op de laatste plaats van de kieslijst en is een persoon die binnen de partij en het openbaar bestuur een belangrijke rol heeft gespeeld. Lijstduwers ondersteunen de lijst maar hebben zelf geen ambitie om in de raad te gaan zitten.

 

De DGG beschikt over een aantal kandidaat-lijstduwers. Allemaal DGG leden die voldoen aan de criteria voor het lijstduwerschap. Een aantal van hen heeft geen interesse om lijstduwer te worden. Daarom is binnen de DGG het lijstduwerschap altijd een strijd met een knipoog tussen twee oud-wethouders van onze gemeente. Beide zijn in het verleden ook lijsttrekker van de DGG geweest en zijn al jaren actief in het sociale leven van Geldrop. Het gaat om Willem berkers (wethouder van 1990 tot 2000) en Wim van de Burgt (wethouder van 1986 tot 1994).

 

Ook bij het samenstellen van de DGG kandidatenlijst voor de gemeenteraadsverkiezingen 2018 kwam de discussie over de lijstduwer weer op gang. Bij de vorige verkiezingen was Wim van de Burgt lijstduwer. Is dan nu Willem Berkers aan de beurt of is er een andere anciënniteit die Wim de voorkeur geeft? De beide kandidaat lijstduwers zijn in conclaaf en als er witte rook is weten we wie de lijstduwer is geworden.

 

De kandidatenlijst van de DGG is daarom nog steeds in de maak en zal half januari bekend gemaakt worden. De lijst zal naast de bekende namen zoals de zittende raadsleden Dirk van Weert, Henk Dielis, Claudia Aarts, Frits van den Eijnden en Erik ketelaars en fractieondersteuner Ton Steenbakkers ook een aantal nieuwe namen bevatten zoals de DGG fractieassistenten Frans Thijssen en Serkan Yarangümeli. Wie er voor de rest op de lijst staan en in welke volgorde zal nog moeten blijken.

Een aantal zaken staat echter al vast. Boven aan de lijst op nummer 1 staat lijsttrekker Frans Stravers. De huidige fractievoorzitter van de DGG is door de ledenraad van de partij unaniem gekozen tot lijsttrekker. Onderaan staat of Willem Berkers of Wim van de Burgt. U zult het gaan zien als de lijst bekend gemaakt wordt in januari.