Nieuws

DGG wil al het verkeer van Horecaplein

Binnenkort wordt de Heuvel in het centrum van Geldrop opnieuw ingericht. Hiervoor zijn twee optie in de inspraak gebracht. De DGG vindt het plan niet goed en wil er opnieuw over praten. Daarom dient zij samen met D66 een motie in.

 

Voor sommige dingen krijg je maar één keer een kans.

Voor sommige dingen krijg je maar één kans, dat geldt zeker voor de inrichting van de Heuvel. De DGG is teleurgesteld in het gebrek aan creativiteit in de onlangs gepresenteerde plannen. Als het aan de DGG ligt, zou het gehele horecaplein verkeersvrij moeten worden en dat betekend dat de weg naar de parkeerplaats op de Heuvel afgesloten zou moeten worden. Deze weg kan dan betrokken worden bij het horecaplein waardoor het een stuk veiliger en rustiger wordt.

Dit houdt in dat er een alternatieve ontsluiting gezocht zal moeten worden voor het parkeerterrein op de Heuvel. Het uitvoeren van de parkeerroutering door het verbinden van diverse parkeerterreinen in het centrum kan hier een uitkomst bieden. Dit alles zou bij de herinrichting van de Heuvel meegenomen kunnen worden.

Wat blijkt echter, in de plannen die gepresenteerd zijn, is niet out-of-the-box gedacht. De gemeente komt met twee oplossingen over bestaande stukken weg. De ene oplossing loopt voor de Bibliotheek langs en de andere langs van Dinther. In het ene geval is de Heuvel niet meer verkeersvrij en in het andere geval blijven de auto’s over het horecaplein in- en uitrijden. Bovendien kunnen we parkeerroutering wel vergeten en blijven alle parkeervoorzieningen los van elkaar.

Een meer innovatieve oplossing is nodig. Als we een nieuwe ontsluiting van de parkeerplaats op de Heuvel maken in de richting van de Mierloseweg, kunnen meerdere vliegen in één klap slaan.

We maken de Heuvel en het horecaplein verkeersvrij en we verbinden de parkeerplaatsen achter de kerk, op de heuvel en op de meent met elkaar. Door het verbinden van de parkeerplaatsen kunnen we een parkeerroute maken en rijdt al het parkeerverkeer buiten het centrum om. Ooit had de gemeente bij een eerdere renovatie van het centrum het motto “Wel er heen, niet erdoor” en dat kan nu verwezenlijkt worden.

Voor dit soort aanpassingen heb je altijd maar één kans. Daarom pleit de DGG er voor om de plannen aan te vullen met een derde variant waarbij zowel de Heuvel als het Horecaplein verkeersvrij wordt. We gaan er van uit dat de herinrichtingsplannen zoals toegezegd bij de behandeling van de tussentijdse rapportage nog in de gemeenteraad besproken worden. Immers er is in principe extra budget voor de renovatie van de Heuvel toegezegd na de belofte van het College om het plan nog een keer te behandelen in de gemeenteraad. Voor sommige dingen krijg je maar één kans!