Nieuws

DGG helpt leerlingen van het Strabrecht College bij het ontdekken van de lokale politiek

Op 1 april wordt er op het Strabrecht College een nieuw project gestart voor de mavo 3 leerlingen. De leerlingen nemen een kijkje in de lokale politiek en vergaren kennis over maatschappelijke vraagstukken binnen de gemeente Geldrop-Mierlo. De DGG omarmt dit initiatief en helpt als lokale partij graag mee om de leerlingen vroegtijdig te betrekken bij de lokale politiek.

De aftrap wordt gedaan door de wethouder Rob van Otterdijk (GoenLinks) en raadslid Ton van Happen (D66). Vanuit de DGG sluiten Serkan Yarangümeli en Frans Thijssen aan. Zij zijn gevraagd door Kittie Raads, docent maatschappijleer op het Strabrecht College. Serkan Yarangümeli omdat hij momenteel een van de jongste raadsleden is binnen de gemeenteraad en tevens is hij oud-leerling van het Strabrecht College. Frans Thijssen is een zeer betrokken burgercommissielid van de DGG en oud-directeur van een basisschool in Geldrop waardoor er meer diversiteit in achtergrond ontstaat binnen het project. Zij zullen hun eigen ervaringen delen en de leerlingen helpen met hun onderzoek.

Gedurende het project zal er per klas een geschikte oplossing worden bedacht voor het gekozen maatschappelijke vraagstuk in onze gemeente. De goede oplossingen worden beloond door de docent, wat de exacte beloning inhoudt is nog een verrassing. De maatschappelijke thema’s waar de leerlingen mee aan de slag gaan zijn onderwerpen waar ook de gemeenteraad mee worstelt. Het gaat over vijf onderwerpen:

  1. Het zwembad
  2. Centrum aantrekkelijker maken
  3. Afval/zwerfvuil
  4. Duurzaamheid
  5. Legaliseren van wiet

De groepen leerlingen kiezen een van de onderwerpen en gaan vervolgens een plan bedenken. Er wordt gestart met het verzamelen van informatie over de maatschappelijke thema’s. de leerlingen kunnen daarbij ambtenaren interviewen en hulp vragen aan raadsleden en wethouders. Tevens zullen zij de kosten van de mogelijke oplossingen in kaart brengen en per oplossing krachtig beargumenteren waarom de oplossing goed is. Uiteindelijk zal er een presentatie volgen van de uitwerking van de oplossing. Deze presentatie vindt plaats in de raadszaal in Hofdael waarna er vervolgens over gedebatteerd zal worden door medeleerlingen en politici die aanwezig zijn.

De DGG is blij met dit initiatief van het Strabrecht College om middels onderwijs de leerlingen vroegtijdig te betrekken met de lokale politiek. Zij kunnen kennisnemen van de actuele thema’s waarin zij door het bedenken van oplossingen zeggenschap hebben. Investeren in de jongeren is investeren in de toekomst. DGG zal zeker luisteren naar de oplossingen waar de jongeren mee komen. Kansrijke ideeën nemen we mee naar de gemeenteraad.