Nieuws

Manifest klimaatcorridor A67 ondertekend door tien gemeenten.

Frans Stravers

Plan van aanpak

Windmolens, zonnepanelen, en geluidsschermen die ook energie opwekken. Alles ligt nog open, maar tien Brabantse gemeenten willen er serieus werk van maken om stroken langs de snelweg A67 te gebruiken voor het opwekken van groene stroom. Ook Geldrop-Mierlo doet mee en daarom ondertekende DGG-wethouder Frans Stravers het akkoord namens onze gemeente.

“Het komend jaar gaan we eerst een plan van aanpak opstellen. Vanaf 2024 kan de uitvoering plaatsvinden. We wekken niet alleen energie op maar we werken aan de biodiversiteit en uitstraling van het gebied rond de A67”, aldus Frans Stravers.

Innovatieve technieken

In het plan van aanpak wordt beschreven hoe de uitvoering eruit gaat zien en wie de belangrijkste partners zijn. Want lang niet alle gronden langs de snelweg zijn van de gemeenten. Veel stroken zijn van Rijkswaterstaat of bijvoorbeeld Staatsbosbeheer.

Een belangrijk onderdeel is zeker ook dat gekeken wordt naar innovaties en creatieve oplossingen voor bestaande problemen, of al lopende projecten en ontwikkelingen. Zoals de mogelijke toekomstige verbreding van de A67 tussen Geldrop en Eindhoven. Gemeente Geldrop-Mierlo zou mogelijk hierop willen inspelen met een verplaatsbaar geluidsscherm om het geluid te verminderen vanaf de A67. Om meer verstoring in het landschap tegen te gaan zijn zones langs snelwegen de ideale locaties om energie op te wekken

De Klimaatcorridor A67 werkt vanuit de Regionale Energie Strategie van de regio Eindhoven. Uitgangspunt is en blijft dat elke gemeente zelf de invulling van duurzame energie bepaalt binnen de zogeheten zoekgebieden. Dat kan via bewezen technieken zoals wind en zon, of door meer te kiezen voor innovatieve technieken.